بعد از عمل دیسک گردن چه باید کرد؟ بعد از این عمل نیاز است؛ که بیمار و اطرافیان مراقبت هایی را انجام دهند؛ این مراقبت ها به بهبودی سریع تر زخم کمک می کنند. این عمل که با یک برش کوچک در قسمت جلوی گردن انجام می شود؛ یک درمان موثر با کمترین عوارض برای افرادی است؛ که از بیرون زدگی های دیسک گردن رنج می برند. سوالاتی بعد از این عمل برای بیمار و اطرافیان ایجاد می شود؛ که در این متن به برخی از آن ها پاسخ داده می شود.
زمان مورد نیاز برای بهبود زخم، بعد از عمل دیسک گردن
تقریبا برای بهبود زخم بعد از عمل دیسک گردن، دو هفته زمان نیاز است. البته عواملی مانند وضعیت سلامتی بیمار، وضعیت تغذیه ی او و سابقه ی ابتلا به بیماری های زمینه ای مثل دیابت که معمولا باعث طولانی شدن زمان بهبودی می شود؛ در مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی زخم تاثیرگذار هستند. مصرف سیگار، یکی دیگر از عواملی است؛ که روند بهبودی و ترمیم بافت های نرم و استخوانی را کند می کند و باید بعد از عمل از آن اجتناب شود. این روزها بیشتر جراحان از بخیه های جذبی برای ناحیه ی برش زده استفاده می کنند؛ اما اگر جراح به دلایلی از این بخیه ها استفاده نکرد؛ پس از سپری شدن ۱۰ تا ۱۴ روز این بخیه ها کشیده می شوند.
مراقبت های بعد از عمل دیسک گردن
مراقبت از محل جراحی و زخم، در دو هفته ی اول عمل از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در صورت استفاده جراح از بخیه های غیر جذبی، این بخیه ها بعد از گذشت این زمان باید کشیده شوند. برای تمیز نگه داشتن زخم نیاز است؛ روزانه پانسمان آن را عوض کنید. در این مدت تغذیه ی مناسب بیمار نیز مهم است. در زمان پانسمان زخم، می توان از بتادین استفاده کرد و محل زخم را به بتادین آغشته نمود. ولی این بتادین باید به وسیله ی یک گاز آغشته شده به سرم شست و شو از روی زخم پاک شود و در نهایت محل زخم با گاز خشک استریل و چسب زخم مجددا پانسمان شود؛ البته به جای این دو می توان از پانسمان های ضد آب استفاده نمود.
با این پانسمان ها بیمار به راحتی و بدون آلوده شدن محل زخم می تواند استحمام کند. در صورت استفاده از گردنبند لازم است؛ از خیس شدن محل زخم که ممکن است؛ در اثر تعریق ایجاد شود جلوگیری نمود. ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از جراحی نیز برای معاینه و بررسی محل زخم باید به جراح مراجعه نمود.
نکات مهم در استفاده از گردنبند بعد از عمل
در صورت تجویز گردنبند بعد از عمل دیسک گردن، برای بیمار، نیاز است که اندازه ی آن متناسب با گردن بیمار باشد؛ تا باعث ایجاد درد و ناراحتی در بیمار نشود. در صورت کوچک بودن این گردنبند، علاوه بر وارد شدن فشار به گردن و چانه باعث تعریق در ناحیه ی گردن شده و احتمال عفونت زخم را افزایش می دهد. در صورتی هم که گردنبند بزرگ باشد؛ به دلیل عدم ایجاد استحکام بستن آن فایده ای ندارد.
این گردنبند با هدف محدود کردن حرکات گردن و جوش خوردن و ترمیم استخوان های محل آسیب دیده استفاده می شود؛ پس حتما باید در طول روز استفاده شود. در صورت استفاده از بالش مناسب می توان این گردنبند را در شب و زمان خوابیدن باز کرد.
چه مدت بعد از عمل دیسک گردن می توان حمام کرد؟
اگرچه بعد از گذشت ۴۸ تا ۷۲ ساعت از عمل، لبه های زخم به هم می رسند و جای خالی بین آن ها پر می شود؛ اما برای جلوگیری از عفونت زخم لازم است؛ ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل، از تماس زخم با آب اجتناب شود. برای این کار می توان از پانسمان های ضد آبی که به راحتی در داروخانه ها در دسترس هستند؛ استفاده نمود. بعد از معاینه ی اولیه محل زخم توسط جراح، که ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از جراحی است و نظر مثبت او در مورد روند بهبودی زخم، بیمار می تواند استحمام کند.
پس از جراحی فعالیت های روزانه بیمار به چه صورت خواهد بود؟
هدف جراح از این عمل حذف محدودیت های ایجاد شده در فعالیت های روزانه ی بیمار است؛ که در نتیجه ی فتق دیسک گردن و درد ایجاد شده است. به همین دلیل باید از داشتن استراحت مطلق و کامل حتی در روز اول عمل اجتناب کرد. اما بهتر است؛ تا زمان ترمیم کامل زخم، بافت های عمقی و عضلات که تقریبا ۴ تا ۶ هفته زمان می برد، با رعایت نکات زیر به زندگی عادی خود برگشت:
- پرهیز از نشستن و راه رفتن برای مدت طولانی
- به حداقل رساندن استفاده از موبایل و فعالیت هایی که در آن ها نیاز است گردن به سمت پایین خم شود.
- پرهیز کردن از رانندگی به مدت ۶ هفته به دلیل چرخش سر به اطراف در زمان رانندگی
- خواندن نماز در حالت نشسته و پشت میز و بالا آوردن مهر و چسباندن آن به پیشانی در هنگام سجده
- استفاده از بالش طبی
- استفاده از تخت با تشک پنبه ای و یا تشک ابری سفت
- پرهیز از خوابیدن روی شکم
هم داشتن استراحت مطلق و هم فعالیت زیاد در این دوران می تواند مضر باشد.
بیمار برای پایین آمدن از تخت باید به این شکل عمل کند:
- ۱- چرخیدن به پهلو
- ۲- آویزان کردن پاها به سمت پایین تخت
- ۳- نشستن روی تخت با پاهای آویزان شده به سمت پایین
- ۴- بلند شدن
برای خوابیدن هم نیاز است؛ عکس این موارد را انجام دهد.
در مواردی مانند ضعف عضلات ناحیه دست و پا پزشک ممکن است؛ به بیمار اجازه استراحت مطلق را بدهد؛ در این صورت لازم است موارد زیر رعایت شوند:
- استفاده کردن از جوراب های ضد واریس
- حرکت و ورزش دادن پاها و ماساژ دادن آن ها
- داشتن یک رژیم غذایی آبکی و نرم
- استفاده از آمپول های ضد انعقادی که احتمالا پزشک تجویز می کند.
- تغییر مداوم وضعیت خوابیدن به پشت و دو پهلو
- توجه به علائم اولیه زخم بستر مانند قرمز شدن باسن و پاشنه ی پا
آیا درد گردن، شانه، دست و تورم و گزگز دست ها بعد از عمل طبیعی است؟
انتظار می رود که تا چند هفته بعد از عمل دیسک گردن، ناحیه ی جراحی شده درد داشته باشد؛ که گذشت زمان به بهبودی این دردها کمک می کند. از نشانه های نتیجه بخش بودن جراحی، کاهش و یا بهبود دردهای تیر کشنده به سمت دست ها می باشد. برای از بین رفتن گزگز در دست ها که ممکن است قبل از عمل توسط بیمار گزارش شود و یا بعد از عمل به وجود بیاید؛ تقریبا زمانی بیش تر از یک یا دو ماه نیاز است. داشتن بیماری های زمینه ای مانند دیابت ممکن است؛ علت بروز بخشی از این گزگزها باشد؛ و باعث شود که این احساس گزگز در دست ها بعد از عمل به طور کامل از بین نرود.
بیمار ممکن است؛ به علت درد از حرکت دادن پاها اجتناب کند. این امر باعث ایجاد مقداری تورم در پاها می شود. این تورم با خوابیدن در شب و بالا بردن پاها بهتر می شود. اما باید به علائم اولیه ی لخته شدن خون در عروق مانند، ورم شدید و همراه با درد، قرمزی و سفتی در عضلات یکی از پاها و یا دست ها توجه کرد؛ زیرا این شرایط ممکن است؛ خطرناک باشد و باید سریعا توسط جراح مورد بررسی قرار بگیرد.
ملتهب شدن ریشه های عصبی بعد از عمل دیسک گردن، ممکن است سبب برگشت دردهای تیر کشنده دست ها و شانه با شدت کمتر بعد از بهبودی اولیه شود. این دردها که معمولا یک تا دو هفته ادامه دارند؛ نباید باعث نگرانی بیمار شوند. این دردها با بهبود یافتن التهاب رفته رفته از بین می روند. اما دردهای پیش رونده ای که با احساس ضعف در دست ها و پاها همراه هستند و فعالیت های ساده ای مثل غذا خوردن، بستن دکمه ها، راه رفتن و ادرار کردن را مختل می کنند؛ نیازمند مراجعه سریع به جراح جهت بررسی و معاینه می باشند.
روابط جنسی پس از عمل چگونه خواهد بود؟
برای بیمار بهتر است؛ که به مدت یک ماه و نیم پس از جراحی از برقراری رابطه ی جنسی اجتناب کند. پس از آن از طریق مراجعه به جراح سوالات خود را در این رابطه از او بپرسد.
آیا جراحی دیسک گردن عوارض دارد؟
دیسک گردن مانند هر عمل جراحی ممکن است خطرات و عوارضی داشته باشد. در این رابطه می توانید از جراح خود مشورت بگیرید.
داروهای مورد نیاز بعد از جراحی دیسک گردن
۱- آنتی بیوتیک های خوراکی، که نیاز است به طور مرتب و طبق نظر پزشک تا مدتی بعد از عمل مصرف شوند. این داروها ممکن است عوارضی مثل تهوع، درد، نفخ و سوزش معده را به همراه داشته باشند؛ که در صورت شدید بودن علائم و ایجاد اختلال در تغذیه بهتر است؛ با نظر پزشک قطع و یا تغییر داده شوند. زیرا داشتن تغذیه ی مناسب برای بهبودی محل زخم اهمیت بسیار زیادی دارد.
۲- داروهای ضد التهابی مانند دیکلوفناک و سلکوکسیب، که نقش آن ها کاهش درد قسمت جراحی شده و بهبود و کنترل التهاب بافت های برش خورده می باشد. این داروها در بازگشت سریع تر بیمار به زندگی عادی کمک زیادی می کنند.
۳- داروهایی برای تقویت و تسکین بافت های عصبی مانند گاباپنتین و پرگابالین، که برای بیمارانی که دیسک خارج شده باعث آسیب شدید بافت های عصبی شده است تجویز می شوند.
۴- مولتی ویتامین ها، که باعث تسریع درمان زخم می شوند. ویتامین ث در راس این داروها وجود دارد. یکی دیگر از این مکمل ها، کلسیم است؛ که برای جوش خوردن و بهبود استخوان های محل جراحی تجویز می شود. کلسیتونین یکی دیگر از داروها است؛ که به صورت اسپری بوده و در بینی اسپری می شود. این دارو جذب کلسیم را در استخوان ها افزایش می دهد؛ بنابراین خوردن لبنیات باعث رساندن مقدار بیشتری کلسیم به بدن می شود؛ مگر بیمار دارای مشکل کلیه، پاراتیروئید و بیماری های متابولیسم کلسیم را داشته باشد. در صورت شدید بودن کمبود کلسیم و پوکی استخوان، پزشک برای درمان سریع تر داروهای تزریقی، زیرجلدی را تجویز می کند.
۵- داروهای ضد انعقاد تزریقی، که بعد از بیشتر جراحی های سنگین مثل جراحی های ستون فقرات تجویز شده و توسط فرد آموزش دیده در زیر پوست دور ناف تزریق می شوند. خود شما نیز می توانید پس از یاد گرفتن این کار را انجام دهید.
نحوه ی منتقل کردن بیمار به منزل یا شهرستان
نشستن طولانی مدت بعد از عمل دیسک گردن، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. در سفرهای غیر طولانی با هواپیما لازم است؛ بیمار در طول سفر یک بار از روی صندلی بلند شده و چند قدمی راه برود. در مورد وسایل نقلیه ی شخصی نیز وضعیت مناسب برای بیمار دراز کشیدن روی صندلی عقب و یا قرار گرفتن روی صندلی جلو در حالت خوابیده شده می باشد. در این مورد بیمار بعد از هر ۴۵ دقیقه نیاز به توقف ماشین و استراحت دارد.
نشانه های خطر بعد از جراحی دیسک گردن
- ۱- خروج ترشح از هر نوعی از محل زخم و جراحی
- ۲- بروز تورم های غیرعادی با علائم ذکر شده در بالا در دست ها، پاها و یا محل جراحی شده
- ۳- تب های شدید که بیش تر از دو روز ادامه پیدا کنند.
- ۴- سردردهای خیلی شدید
- ۵- بروز علائم حساسیت دارویی مانند قرمز شدن و خارش پوست و علائم شدید گوارشی
- ۶- ناتوانی و یا بی اختیاری در ادرار
- ۷- بروز دردهای خیلی شدید و پیش رونده در دست ها به خصوص اگر با مشکل راه رفتن و ضعف در دست ها همراه باشد.
** در صورت بروز هر گونه هر گونه مشکل در پروسه عمل با پزشک خود ارتباط بگیرید. جهت ارتباط با دکتر مرشد و رزرو نوبت با شماره تماس های موجود در وب سایت دکتر مرشد تماس حاصل کنید.