منظور از عفونت‌های ستون فقرات چیست؟

منظور از عفونت‌های ستون فقرات چیست؟

علت ایجاد عفونت های ستون فقرات چیست؟

عفونت های ستون فقرات در واقع عفونت های باکتری و قارچی هستند. این عفونت ها در بخش داخلی و اطراف ستون فقرات ایجاد می شوند. عفونت های ستون فقرات انواع مختلفی دارند و بسته به نوع آنها می تواند علائم مختلفی داشته باشند. به عنوان مثال در فضای بین قسمت‌های ستون فقرات که همان مهره است عفونت هایی ایجاد می شود و علائم آن اختلال در ادرار، کاهش وزن، تب و کمردرد است. این عفونت را عفونت دیسیت می نامند. این بیماری جز بیماری هایی است که باید جدی گرفته شود. زیرا با عدم درمان این بیماری التهاب بیشتر شده و اجزای دیگر ستون فقرات درگیر می شود. بنابراین با تشخیص به موقع و درمان آن می توان از شدت این بیماری جلوگیری کرد.

عفونت های ستون فقرات چگونه ایجاد می شود؟

عفونت های ستون فقرات چگونه ایجاد می شود؟

در صورت مشاهده علائم عفونت های ستون فقرات می بایست هر چه سریعتر با پزشک متخصص صحبت کنید. عفونت جز بیماری هایی است که باید به موقع درمان شود و در غیر این صورت ممکن است عوارض و بیماری های متعددی را به همراه بیاورد. در برخی نقاط مانند ستون فقرات، دیسک ‌های بین مهره ‌ای، کیسه های دورال و فضای اطراف نخاع عفونت‌هایی ایجاد می شود که این عفونت ها ممکن است از ارگانیسم های باکتریایی و قارچی نشات بگیرد. عفونت های ستون فقرات ممکن است پس از انجام عمل های جراحی و یا به طور خود به خود در افرادی که زمینه آن را دارند به وجود آید. عواملی که باعث ایجاد عفونت ستون فقرات می شود این موارد است؛ سرکوب سیستم ایمنی بدن، ابتلا به عفونت ویروسی نقص ایمنی بدن، سوءتغذیه، سرطان، دیابت و چاقی.

عوامل مرتبط با ایجاد عفونت ستون فقرات

عواملی که مرتبط با جراحی است و خطر ابتلا به عفونتهای ستون فقرات را زیاد میکند شامل؛ طول کشیدن زمان عمل جراحی و تکرار عمل جراحی است. در عمل‌های جراحی احتمال ابتلا به عفونتهای ستون فقرات ۴ درصد است. همچنین با افزایش تعداد عمل های جراحی در یک نقطه از بدن احتمال ابتلا به این بیماری نیز بیشتر خواهد شد. عفونت‌ های پس از عمل جراحی اغلب سه روز تا سه ماه پس از انجام جراحی رخ می دهد.

انواع عفونت ستون فقرات

انواع عفونت ستون فقرات

  • استئومیلیت مهره ای؛ این عفونت در ستون فقرات کمر ایجاد میشود و باعث ایجاد درد در پا، دست، بازو ایجاد تب، کاهش وزن، اسپاسم عضلانی و مشکلات راه رفتن میشود.
  • دیسکیت؛ عفونت دیسکیت غیر معمول بوده و به خودی خود پس از انجام جراحی ایجاد میشود. علائم این عفونت درد با حرکت ستون فقرات، پخش شدن درد در نواحی بدن و تب و لرز می باشد.
  • آبسه اپیدورال نخاعی؛ این عفونت کمیاب است و دلیل به وجود آمدن آن معمولاً از نواحی دیگری است و باعث ایجاد درد در بازو، پا و تب می شود.
  • منزژیت؛ این عفونت در بافت های اطراف مغز و ستون فقرات تورم ایجاد می کند و قابلیت گسترش سریع دارد. این عفونت در صورت عدم درمان باعث ایجاد عوارض شدید می شود.
  • آبسه طناب نخاعی؛ این عفونت به صورت داخلی است و بسیار کمیاب می باشد. ایجاد این عفونت در ستون فقرات است و باعث کمردرد، تب و اختلال در عملکرد ستون فقرات می ‌شود.

علائم عفونت‌های ستون فقرات

عفونت های ستون فقرات و نخاع به صورت آهسته علائم خود را نشان می دهد. به عنوان مثال برای تشخیص عفونت های ستون فقرات ۳ روز الی ۳ ماه زمان لازم است. برای اینکه بتوان تشخیص داد که آیا علائم مربوط به ستون فقرات است به طور متوسط یک ماه و نیم زمان لازم است. علائم رایجی که عفونت های ستون فقرات را نشان می دهد شامل این موارد است؛ کمر درد و سفتی گردن، تب و لرز از دست دادن اشتها، عرق شبانه، کمر درد شدید در شب که با استراحت از بین نمیرود، از دست دادن تحرک دامنه حرکتی، قرمزی در محل برش جراحی، چرکی شدن زخم های جراحی که پس از گذشت مدت طولانی سر باز هستند. در صورتی که هر کدام از این علائم را مشاهده می کنید باید فوری به پزشک مراجعه کنید. در صورت اقدام به موقع برای درمان، با مصرف چند دوره ای آنتی بیوتیک بهبود می یابید.

 اما در صورت اقدام نکردن برای درمان این بیماری عوارض جدی تری برای شما ایجاد می شود. گزینه درمانی که برای شما در نظر گرفته می شود بسته به شدت عفونت و اینکه شما در چه مرحله ای از آن هستید دارد.

درمان عفونت ستون فقرات

درمان عفونت ستون فقرات

روش های درمانی مختلف عفونت های ستون فقرات

  • آنتی بیوتیک درمانی و بریسینگ
    یکی از روش های درمانی عفونت های ستون فقرات، ترکیبی از آنتی بیوتیک های داخل وریدی و بریس ها است که از ستون فقرات در هنگام بهبودی حمایت می کند. در اغلب موارد برای درمان استفاده از این ترکیبات کفایت می کند. اما در صورتی که شدت عفونت زیاد باشد استفاده از روش های درمانی دیگر توصیه میشود.
  • لامینکتومی
    در صورتی که عفونت دیسک کمر آبسه داشته باشد از روش لامینکتومی استفاده می‌شود تا فشار روی نخاع کاهش یابد. در این روش پزشک با برداشتن قسمت پشتی مهره فضای نخاع را افزایش میدهد.
  • فیوژن میانی کمری
    در این روش درمانی منبع عفونت از ستون فقرات برداشته می شود و سپس فیوژن ستون فقرات انجام می گردد. در این روش پزشک پیوند استخوانی را وارد میکند و به مدت دائم دو مهره برای حمایت به یکدیگر متصل می شوند.
  • کیفوپلاستی
    در صورتی که مهره های ستون فقرات بر اثر عفونت شکسته شوند پزشک روش کیفوپلاستی یا جراحی بزرگ کردن مهره ها را به کار می برد. در این روش درمانی جراح با از بین بردن عفونت به مهره فرو ریخته، سیمان درجه پزشکی تزریق می کند.

پیشگیری از ابتلا به بیماری عفونت ستون فقرات

با رعایت نکات زیر می توان از مبتلا شدن به عفونت های ستون فقرات جلوگیری کرد.
شستشوی دست با آب و صابون، پیشگیری از ایجاد زخم های عفونتی پوست در نزدیکی ستون فقرات، تمیز نگه داشتن زخم ها، استفاده از پانسمان استریل شده برای پوشاندن آن ها، توجه کردن به علائم عفونت مانند درد، حساسیت، قرمزی، تورم و چرک، درمان کردن به موقع عفونت های گوش مانند سینوس و عفونت های خونی، تکمیل کردن دوره مصرف آنتی بیوتیک پس از انجام عمل جراحی، واکسن. انجام واکسن از ابتلا به مننژیت پیشگیری می کند. کودکانی که در نزدیکی شخصی که به این بیماری مبتلا است قرار گرفته اند باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند؛ زیرا ممکن است برای این کودک مصرف آنتی بیوتیک ضروری باشد.

مراقبت های بعد از درمان عفونت ستون فقرات

مراقبت هایی که پس از جراحی عفونت های ستون فقرات باید انجام دهید به این صورت است. مهم ترین زمان برای مراقبت از زخم و بخیه دو هفته اول پس از جراحی است. تمیز نگه داشتن زخم محل جراحی و پانسمان استریل روزانه اهمیت دارد. برای پانسمان از بتادین استفاده کنید. پس از درمان عفونت های ستون فقرات از تغذیه مناسب استفاده کنید. پس از استفاده از بتادین از سرم شستشو برای مرطوب کردن گاز استریل استفاده کنید و با چسب زخم، زخم را بپوشانید. استفاده از پانسمان ضد آب در جایگزین گاز خشک برای پوشش دهی زخم بسیار مناسب است. زیرا بیمار می تواند با وجود این پانسمان ها به راحتی استحمام کند و از آلودگی زخم جلوگیری کند. از خوابیدن طولانی مدت به پشت خودداری کنید و وزن بدن خود را بر روی زخم تحمیل نکنید.

فهرست مطالب

مطالب آموزشی