آدنوم هیپوفیز چیست؟ (هر آنچه باید بدانید)

آدنوم هیپوفیز چیست؟

به یکی از رایج ترین تومور های هیپوفیز، آدنوم هیپوفیز گفته می شود که یکی از اختلالات مهم در غده هیپوفیز به شمار می رود. در اینجا قصد داریم بدانیم آدنوم هیپوفیز چیست؟ چه علائم و نشانه هایی دارد و چگونه درمان می شود؟ تومور های هیپوفیز روی ترشح هورمون های غده تاثیر می گذارند و آن ها را دچار اختلال می کنند. اما آدنوم هیپوفیز باعث رشد غیر طبیعی بخشی از غده می شود. بیماری های غده هیپوفیز از نوع آدنوم، علائم و نشانه های زیادی دارند که می توان به وسیله آن ها تومور را شناسایی کرد.
موارد زیادی از آدنوم هیپوفیز خوش خیم می باشد که به بافت ها و قسمت های دیگر مغز آسیب وارد نمی کند. اما برای رفع آن باید روش های درمانی مختلفی را انجام داد. پزشکان می توانند با روش های درمانی مختلف این مشکل را به خوبی رفع کنند.

دلایل ایجاد بیماری تومور هیپوفیز

یکی از مهم ترین سوالات در مورد بیماری آدنوم هیپوفیز و انواع تومور مغزی مربوط به آن و دلایل ایجاد آن می باشد. با وجود پیشرفت علم پزشکی هنوز دلیل مشخصی برای بروز این بیماری در افراد مشخص نشده است و پزشکان نمی توانند به قطع بیان کنند که چرا برخی از افراد دچار این بیماری می شوند. به دلیل مشخص نبودن علت ایجاد این بیماری، نمی توان نظری در مورد راه های پیشگیری از آن نیز بیان کرد.

آیا این بیماری موجب مرگ بیمار می شود؟

در پاسخ باید بگوییم خیر. به طور کلی ما دو نوع آدنوم هیپوفیز داریم که یکی از آن ها خوش خیم و نوع دیگر آن سرطانی می باشد.  خوشبختانه بیشتر انواع آدنوم هیپوفیز خوش خیم هستند و سرطانی نمی باشند. در نتیجه می توان با روش های جدید آن ها را به سرعت درمان داد. اما برخی از تومور ها سرطانی هستند و به سرعت رشد می کنند. برای درمان این تومور ها باید به سرعت اقدام کرد تا از آسیب بافت های دیگر مغز جلوگیری کرد. سرعت درمان در مدل دوم بسیار مهم است و نباید با بی توجهی باعث پیشرفت آن در بافت های دیگر مغز شد.

مهم‌ترین و شایع ترین علائم آدنوم هیپوفیز

مهم‌ترین و شایع ترین علائم آدنوم هیپوفیز

هر بیماری و مشکلی در بدن خود را با علائمی نشان می دهد. در مورد بیماری آدنوم هیپوفیز نیز این امر کاملا صادق است. از مهم ترین و شایع ترین علائم تومور هیپوفیز از نوع آدنوم می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • یکی از شایع ترین نشانه های این بیماری، سردرد های همیشگی و بسیار آزاردهنده است. این سردرد ها به مرور زمان بیشتر می شوند به همین سبب با سردرد های میگرنی متفاوت هستند.
  • یکی از نشانه های تومور هیپوفیز در کودکان، کمبود رشد آن ها نسبت به هم سن و سالان خود می باشد. اگر رشد کودکان کمتر از میزان استاندارد باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
  • بروز اختلالات جنسی و ناباروری در زنان و مردان یکی دیگر از علائم آدنوم هیپوفیز می باشد. اگر این اختلالات به صورت ناگهانی رخ داده است باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش های لازم روی بدن شما انجام شود.
  • کاهش بینایی و تغییرات اخلاقی از دیگر نشانه های این بیماری به شمار می رود که باید به آن ها توجه کرد.
  •  از دیگر نشانه های این بیماری می توان به کاهش و افزایش ناگهانی وزن، خستگی بیش از حد، ضعف عضلانی، پوکی استخوان، رشد زیاد دست و پا و …. اشاره کرد.
    بهترین روش های درمان آدنوم هیپوفیز

*** تومور و آدنوم هیپوفیز می تواند در اندازه ها و مدل های مختلفی در بیماران بروز کند که برای درمان هر کدام از آن ها باید روش متفاوتی را استفاده کرد. از مهم ترین روش های درمانی تومور هیپوفیز می توان به موارد زیر اشاره کرد.

دارو درمانی

یکی از بهترین روش ها برای درمان آدنوم هیپوفیز، استفاده از دارو می باشد. برای افرادی که تازه به این بیماری دچار شده اند و زمان زیادی از بروز آن نمی گذرد، این روش بهترین روش درمان می باشد. با استفاده از دارو درمانی می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و به مرور زمان باعث درمان آن شد. این روش درمانی را می توان در کنار دیگر روش ها نیز استفاده کرد.

جراحی تومور هیپوفیز

اصلی ترین و بهترین درمان برای آدنوم هیپوفیز، استفاده از روش جراحی می باشد. با روش جراحی می توان هر توموری را با هر اندازه ای درمان کرد. البته باید بدانید که جراحی تومور نیز خود به روش های مختلفی روی بیمار انجام می شود. از مهم ترین روش های جراحی آدنوم هیپوفیز می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • جراحی از طریق بینی و استخوان اسفنوئید

یکی از رایج ترین روش های جراحی برای حذف آدنوم هیپوفیز، این روش کاربردی می باشد. این روش درمانی نسبت به باز کردن جمجمه بیمار خطرات بسیار کمتری دارد. برای انجام این روش پزشک باید برش کوچکی را در قسمت تیغه بینی و زیر لب انجام دهد تا به وسیله آن بتواند دیواره های استخوانی اسفنوئید را باز کند. این کار به وسیله  مته یا اسکنه های کوچک انجام می شود. بعد از آن پزشک می تواند با ابزار های مخصوص و میکروسکوپ، تومور مورد نظر را حذف کند.

  • جراحی از طریق آندوسکوپ

برای درمان آدنوم هیپوفیز می توان از یک آندوسکوپ نیز استفاده کرد. برای انجام این روش باید یک برش در پشت تیغه بینی انجام داد و به وسیله آن آندوسکوپی که یک لوله فیبر نوری و دوربین دارد به درون بینی و جمجمه فرستاد. در این روش سینوس اسفنوئید باز می شود و می توان به وسیله آن با ابزار های مختلف، تومور را از جمجمه خارج کرد.
برای انجام روش های درمانی به وسیله استخوان اسفنوئید ، باید اندازه تومور کوچک باشد. زیرا تومور های بزرگ را نمی توان با این روش ها از سر بیمار خارج کرد. میزان بهبودی میکرو آدنوم ها با این روش بسیار بالاست و می توان با اطمینان خاطر این روش های درمانی را استفاده کرد. اگر پزشک بخواهد تومور های بزرگ را با این روش درمان کند، احتمال دارد که بافت های دیگر مغز آسیب ببینند و مشکلات دیگری نیز برای بیمار به وجود آید.
از مهم ترین مزایای این روش ها می توان به کم عارضه بودن آن، آسیب نرسیدن به بخش های دیگر مغز ، بر جای نگذاشتن زخم و …. اشاره کرد.

  • جراحی کرانیوتومی

جراحی کرانیوتومی

برای انجام جراحی کرانیوتومی باید جمجمه فرد بیمار باز شود تا بتوان جراحی را انجام داد. این روش بیشتر زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که آدنوم هیپوفیز بزرگ باشد و نتوان به روش های دیگر آن را درمان کرد. برای انجام این روش درمانی پزشک باید یک طرف سر را باز کرده و از طریق آن عمل جراحی را انجام دهد. جراح باید با ابزار های مختلف و با مهارت بالا، تومور را از سر خارج کند. این روش برای تومور های بزرگ بهترین روش درمانی به شمار می رود زیرا بسیار امن تر از روش های دیگر می باشد.

استفاده از اشعه ایکس و رادیو تراپی

یکی دیگر از روش های درمان برای تومور های هیپوفیز، استفاده از اشعه ایکس می باشد. اگر بیماری فرد پیشرفت زیادی داشته باشد و نتوان به روش های دیگر آن را درمان کرد، باید از این روش استفاده کرد. با استفاده از اشعه و رادیوتراپی می توان سلول های خطرناک و تومور را حذف کرد. از این روش می توان برای تومور های کوچک و سرطانی یا پیشرفته استفاده کرد.

فهرست مطالب

مطالب مفید

رزرو نوبت

شنبه تا چهارشنبه - از 10 الی 18

تماس با مطب